duminică, 26 februarie 2012

Urechila

Publicat de Roxana la 2/26/2012 07:21:00 p.m.
Vă prezint un joculeț de dezvoltare emoțională care îl ajută pe copil să identifice emoţiile celorlalţi și să înțeleagă de ce apar ele.

Materiale necesare: Un iepuraș de jucărie.

Ce trebuie făcut: Spune-i micuţului povestea iepuraşului Urechilă. Cât timp spui povestioara poţi folosi şi un iepuraş de jucărie, ca să fie mai antrenant. Spune povestea expresiv, şi după fiecare întâmplare întreabă-l pe copil: Cum crezi că se simte iepuraşul? Pune întrebările natural, fără să pară că îl interoghezi. Încurajează-l să se exprime deschis. Dacă observi că micuţul se blochează, poţi să îi spui tu cum crezi că se simţea iepuraşul în respectiva situație.

Poveste: Într-o zi iepuraşul Urechilă s-a trezit de dimineaţă după ce a visat ceva frumos. Cum crezi că se simţea? (Invită-l să răspundă).
Îi era foarte foame şi i-a cerut mamei sale un morcov. Mama sa i-a dat şi l-a mângâiat pe urechi, spunându-i că o să se facă un iepuraş tare zglobiu. Cum s-a simţit iepuraşul când mama i-a spus asta? Iepuraşul a întrebat-o pe mama lui dacă poate să iasă la joacă şi ea i-a spus că mai întâi el trebuie să îşi facă patul. Cum s-a simţit atunci iepuraşul?
După ce şi-a făcut patul, Urechilă a ieşit afară din casă. Acolo s-a întâlnit cu prietenii lui, alţi iepuraşi mai mici .Ce a simţit când i-a văzut?
Au început să construiască un castel în nisip, o iepuroaică mică i-a dărâmat din greşeală castelul. Cum s-a simţit atunci Urechilă?
Iepuroaica şi-a cerut scuze, cei doi s-au împăcat şi au decis să construiască împreună un alt castel. Ce a simţit iepuraşul?
Peste o oră mama iepuraşului l-a chemat în casă pentru a mânca. Cum s-a simţit când a plecat în casă?

Bine de știut: Încurajează-ţi copilul să denumească cât mai multe emoţii pe măsură ce răspunde la întrebări. La început poate că va fi tentat să răspundă numai cu bine/rău, aşa că poţi să îi sugerezi tu emoţii, dacă vezi că el nu ştie. De asemenea, poţi să explici de ce au apărut unele emoţii. Spre exemplu, la întrebarea Cum s-a simţit Urechilă când iepuroaica i-a stricat castelul de nisip?” dacă îi spui că s-a simţit trist, poţi adăuga "ca să iasă frumos pentru că a muncit mult" . De asemenea, poți folosi secvențe din viața de zi cu zi a copilului, pentru a observa cum se simte el in acele momente

Sursa: http://www.psihologpentrucopii.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez