duminică, 25 martie 2012

GO! - STOP!

Publicat de Roxana la 3/25/2012 01:38:00 a.m.
De cand s-a incalzit afara, iesim in fiecare zi la plimbare, in parc. Eu imping caruciorul in care se sta Natalia si David trage dupa el o masinuta. E tare placut si relaxant.
Ca sa ajungem la parc, avem de traversat vreo 4-5 stradute, printre blocuri. Intotdeauna, David alearga inainte, cand se termina trotuarul se opreste si ne asteapta, cateodata mai face o tura inapoi :)
Cand traversam strada, stie ca regula e sa ne uitam daca vine vreo masina si sa imi dea mana sau sa se tina de carucior.
I-am explicat ca poate alerga pe trotuar, dar intotdeauna sa se opreasca cand se termina trotuarul, pentru ca incepe strada si pe acolo trec masinile.
Regulile circulatiei in siguranta i le-am explicat lui David vara trecuta. Tot atunci, cu ajutorul unui semafor - jucarie - a invatat ca doar pe verde putem traversa strada si pe rosu asteptam. A fost foarte receptiv, imediat a invatat. Cand mergem cu masina si vede un semafor in zare, daca e rosu spune " tata opreste masina, e rosu" si cand se face verde zice " acum plecam, e verde".



Azi, m-am gandit sa facem un joculet cand iesim afara, care sa il invete pe David importanta cuvintelor STOP! si GO!
Aceste doua cuvinte, dar mai ales cuvantul STOP/ STAI! pot face diferenta, sa va dau un exemplu: in parc copilul coboara pe topogan si alearga sa urce scarile, pentru inca o tura, prin spatele hintelor ( leagan,scranciob), mama il vede si spune STOP/ STAI! copilul, daca stie importanta cuvantului, se opreste si astfel hinta nu-l mai loveste. La fel poate fi cu alergatul in strada.

Materiale necesare:
- carton rosu si verde
- marker negru
- doua bete, eu am folosit betele cu care se mananca mancarea chinezeasca


Cum am procedat:
Am decupat cartonul rosu in forma de octogon si am scris cuvantul STOP, iar pe cel galben in forma de cerc si am scris cuvantul GO.
Am lipit cartonasele pe bete cu banda dublu adeziva.

Cum se joaca:
Copilul trebuie sa alerge pe o distanta stabilita. El porneste cand vede cartonasul verde ridicat. Daca vede cartonasul rosu, trebuie sa se opreasca si sa astepte pana vede iarasi cartonasul verde. Cel care tine cartonasele, intervine de mai multe ori pe parcursul traseului, aratand cand un cartonas, cand altul.

Acest joc dezvolta:
-abilitatea de a asculta si a memora
-coordonarea motorie grosiera
-constientizarea cuvintelor STOP si GO

3 comentarii:

  1. foarte frumos!
    piticii mei se joaca pe acelasi principiu cand sunt cu bicicletele: fiecare merge pe cate un sens si, din cand in cand, eu strig: Stop sau Rosu, apoi Verde/Go :)))
    Le-am facut un semanfor pentru masini (mai mare) si unul pentru pietoni (mai mic) ca sa se joace si in casa(am folosit sulul ramas de la foile de copt si am taiat bucatile, am lipit hartie autocolanta, am decupat cercuri pentru culorile semaforului - 3 culori pentru masini,2 pentru pietoni - mi-a atras atentia Daria sa am grija sa nu pun 3 si la cel pentru pietoni :)))

    spor la joaca si la invatat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, ma bucur ca iti place. E buna ideea cu semaforul homemade. Noi am apucat sa-l cumparam. Oricum ar fi, il recomand. Cred ca e o jucarie foarte educativa.
    Ce draguta e Daria :)

    RăspundețiȘtergere
  3. este intr-adevar o jucare educativa. chiar zilele trecute am vazut in Auchan. era cam scump, dar merita
    Si R a fost fascinat de semafor. l-a invatat de ceva vreme dintr-o carte de la Girasol si este f atent cand mergem cu masina. la fel ne atentioneaza si el.
    homemamde sau cumparat, merita efortul :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez