joi, 21 iunie 2012

Sandpaper Letters

Publicat de Roxana la 6/21/2012 02:21:00 p.m.
David stie alfabetul, literele mari de tipar, inca de la 1 an si 11 luni. Nu l-am invatat eu, l-a invatat singur.
Faptul ca il stie, nu-i foloseste la nimic. Sa citeasca nu poate decat daca cuvantul e scris cu litere mari de tipar. In toate cartile se folosesc litere mici de tipar, el pe acestea nu le stie. Cum mereu imi spune ca vrea si el sa citeasca, am decis ca e timpul sa-l invat literele mici de tipar.

Metoda Montessori ( o metoda pe care eu o ador ) zice ca momentul cel mai bun pentru ca un copilas sa invete alfabetul e atunci cand acesta isi exprima dorinta de a citi. Tot aceasta metoda spune ca cel mai bine e sa incepem cu literele mici de tipar si nu in ordine alfabetica, ci aleator, de preferat la inceput vocalele, in grupuri de maxim 4 litere, cu care se pot forma cuvinte, astfel copilul sa vada imediat scopul invatarii acestor litere, la final sa poata avea satisfactia ca poate citi.
Inca o precizare: nu invatam denumirea literei ci sunetul scos de aceasta, de exemplu: litera d - denumirea e "de" si sunetul e "d", litera c - denumirea e "ce" si sunetul e "c".

Pentru ca invatarea literelor sa se faca cat mai rapid si usor, Montessori recomanda Sandpaper letters.
Sunt niste placute din lemn ce au lipite litere din smirghel. Cu ajutorul lor, in procesul de invatare intra si stimularea tactila. Copilul aude sunetul si cu doua degete simte forma literei, obtinand o memorie musculara care va ajuta la scriere.

Ca sa ne folosim si noi de acest material, noaptea trecuta am stat pana pe la 3 AM si am facut sandpaper letters. A trebuit sa improvizez putin, in loc de lemn am folosit cartoane.
Pe cartonasele galbene am lipit vocalele si pe cele albastre am lipit consoanele.Din cate am vazut Montessori recomanda albastru pentru vocale si roz pentru consoane, eu am facut altfel, nu cred ca are vreo importanta, nu?
Pentru depozitare am folosit o cutiuta reciclata de la  betisoarele de urechi.
Smirghel am cumparat de la magazinul cu produse de constructie. Lipici am folosit Herlitz baton, care e foarte bun. Dintr-o coala A4 am taiat 8 cartonase. De aici am imprimat literele.
Va recomand sa cautati smirghel cu dosul deschis la culoare, al meu a fost negru si m-am cam chinuit cu decupatul, pentru ca nu se vedea foarte bine conturul trasat.


Cum se folosesc cartonasele
Montessori recomanda sa folosim metoda "three-period lesson".

1. Introducerea
Alegem trei litere. Luam cartonasul cu prima litera si cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu trecem peste litera, respectand sensul de scriere, in acelasi timp spunem sunetul literei.
Invitam copilul sa faca la fel.
Facem la fel si cu celelalte litere. Repetam operatiunea de mai multe ori.

2. Recunoasterea
Rugam copilul sa ne arate o anumita litera. Atentie, rostim sunetul si nu denumirea literei.
Ii putem cere sa traseze conturul unei anumite litere.
Daca nu se descurca sa recunoasca litera, revenim la punctul 1.

3.Amintirea
Punem o litera in fata copilului si il rugam:"Poti sa treci cu manuta peste aceasta litera si sa-mi spui ce este?"

Foarte multe informatii, idei de organizare si pregatire a lectiilor puteti gasi pe blogul "Mic atelier de creatie". El este ghidul meu in pregatirea lectiilor. Camelia, multumesc ca impartasesti cu noi munca ta.



18 comentarii:

  1. Wow, superb au iesit cartonasele!!! Te felicit pentru curajul de a le incerca, eu sunt mai mult decat multumita de rezultatul pe care il da aceasta tehnica. Si...ma bucur si de faptul ca pot ajuta! Va pupic si spor la invatat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camelia, iti multumesc pentru apreciere. Nu au iesit perfect, unele litere sunt mai mici, altele mai mari, dar nu cred ca asta conteaza, sunt sigura ca D nu va observa:)
      Rezultatele voastre m-au convis sa le incercam si noi. De maine le scot la treaba, sunt curioasa ce reactie va avea D. Aseara m-a vazut mesterind la ele si m-a intrebat daca ii fac un joculet, cand i-am zis ca da, era foarte fericit.
      Mi-am propus sa-mi fac timp si sa reluam joaca educativa, macar cate putin, mai ales ca D este foarte receptiv si ma tot intreaba cand ii mai fac joculete.

      Ștergere
    2. Roxana, sa stii ca nici ale mele nu sunt drepte, egale etc! Eu atat de mult m-am grabit sa le fac, atat de nerabdatoare am fost incat le-am facut din mana..fara tipar :))) Dar le iubim poate chiar mai mult.
      Pentru copiii nostri cel mai mult conteaza sa ne jucam cu ei, restul vine de la sine, nu-i asa?
      Va pupicam si asteptam sa vedem reactiile :)

      Ștergere
    3. Sa stii ca si eu le-am facut de mana pana la urma, ce am imprimat mi s-a parut prea micut si mi s-a terminat si tusul la imprimanta, asa ca prima litera am folosit-o ca sablon de marime pentru urmatoarele. Si eu sunt curioasa de reactie. Abia astept.
      Pupici

      Ștergere
  2. Felicitari. Ti-au iesit foarte bine. Imi place ideea cu smirghelul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :) Si mie mi se pare tare faina ideea si am vazut ca functioneaza, uite ce frumos si rapid a evoluat fetita Cameliei!

      Ștergere
  3. Şi fetiţa mea recunoaşte literele, din catecelele din egleza ... apropiatii imi spun ca nu este bine... ca e prea mica etc. ea incepe si canta a,bi,chi, di, e,fi gi ... :)))

    Interesanta ideea cu literele mici, macar îi va folosi când va vrea sa citească.

    Îmi salvez această pagină şi am să-i fac şi eu :D fugitiv, pe blogul micatelierdecreatie.blogspot.com am vazut o husa superba care m-am gandit să o confectionez aceasta e http://3.bp.blogspot.com/-rUX-S3S_vtc/T91i9yTRhgI/AAAAAAAAHqI/UpJfmHSE8Ek/s1600/2012-06-16+19.40.20.jpg

    e din acest post http://micatelierdecreatie.blogspot.ro/2012/06/jocul-literelor-in-stil-montessori_18.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acuma am observat că de fapt Camelia de unde te-ai inspirat e proprietara micatelierdecreatie.blogspot.ro, inseamna ca stii deja de husa respectiva :)

      Ștergere
    2. Acea husa am remarcat-o si eu :)

      Ștergere
    3. Nimic din ce fac cu copilasii meu nu fac pentru gura lumii si nici sa demonstrez cuiva ceva, ca nu ma intereseaza parerea nimanui. Mereu ma ghidez dupa dorinta copiilor si totul e o joaca.
      Mi-a placut tare mult postarea ta,ai atins toate punctele esentiale, ai vazut ca avantajele invatarii timpurii sunt net superioare? Nu se pune problema ca ne obligam copiii sa invete, asa cum bine ai zis, nu poti obliga un copil sa faca ceva ce nu vrea sau nu-i place. Uite, noi am amanat putin invatarea literelor pentru ca i-am prezentat activitatea lui D si nu a fost deloc cooperant, a preferat sa se joace altfel:http://kemell.k5.ro/mami/de-la-ce-varsta-ar-fi-bine-ca-un-copil-sa-inceapa-invatatul-literelor-alfabetului/

      Ștergere
    4. Sunt de acord cu tine, nu-i poţi impune copilului să înveţe ceva dacă el nu este interesat/ atras.

      Tare mult mi-a plăcut remarca <> din cartea Daţi copilului vostru o inteligenţă superioară de Siegfried & Tereza Enggelmann http://www.scribd.com/doc/7503753/Siegfried-Tereza-Engelmann-Dati-Copilului-Vostru-o-Inteligenta-Superioara

      Şi eu cred că o educatie timurie îi este benefică copilului, bineînţeles dacă acesta îmbrăţişează activităţile, dacă e interesat şi cooperant.

      Ștergere
    5. din cauza ca am pus ghilimele unghiulare nu-mi apare citatul :) te rog frumos sa editezi comentariul si sa le stergi ca se se poata vedea

      Ștergere
  4. Roxana, nu lasasem si eu un comentariu in care iti spuneam cat de impresionata sunt de literele voastre si de rabdarea ta in a le confectiona??? Puteam sa jur ca am lasat, oricum, am fost extraordinar de impresionata-imi demonstrezi ca o mama dedicata poate face chiar orice- chiar si faimoasele litere de smirghel!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca, iti multumesc pentru cuvintele frumoase :) Sa stii ca si mie mi se intampla sa am impresia ca am lasat comentarii si chiar sa caut raspuns la ele :D

      Ștergere
  5. Vineri (cand s-au implinit 142 de ani de la nasterea Mariei Montessori si am citit articolul dedicat ei pe wikipedia) am aflat si eu de literele din smirghel. Cu siguranta zilele urmatoare o sa le confectionez si eu. Azi am descoperit blogul, o sa il adaug la lista de 'must read' alaturi de blogurile Ralucai, Cameliei si Adinei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lorena, bine ai venit la noi in vizita. Iti multumesc pentru apreciere :) Ma bucura tare mult cuvintele tale, asta inseamna ca blogul nostru isi atinge scopul, acela de a inspira cat mai multe mamici :)

      Ștergere
  6. Sunt curioasa, cum a apreciat baietelul tau literele? Le-a invatat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand i-am prezentat prima data activitatea a cooperat, i s-au parut interesante si a invatat rapid literele ce i le-am prezentat. Din pacate, nu am continuat activitatea pentru ca nu a mai avut rabdare sa stea la masa, asa ca l-am lasat in pace. Am facut doar ce a vrut [ca tot a fost vacanta :))], ne-am jucat liber. Intentionez, in curand, sa reluam scoala de acasa :)
      Eu le recomand.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez