joi, 28 noiembrie 2013

Mos Craciun

Publicat de Roxana la 11/28/2013 05:38:00 p.m.
Editura Cartea Copiilor mi-a lansat o provocare la care nu am putut rezista. Sa va povestesc o amintire frumoasa despre perioada Craciunului.

Cea mai veche amintire a mea e despre Mos Craciun, cred ca aveam in jur de 4 ani. Nu l-am vazut niciodata, dar mult timp am crezut ca exista.


Cand eram mici, mici, Mos Craciun aducea bradul si ne punea cadourile sub perna. Ne culcam seara si dimineata gaseam bradul impodobit iar sub perna doua portocale, bombonele si poate ceva jucarioara.


Si acum, daca inchid ochii simt miros de portocala ( doar la Craciun mancam ) si mereu mirosul de portocala ma duce inapoi in copilarie.


Cand am mai crescut, Mosul s-a razgandit si ne-a lasat noua bucuria de a impodobi bradutul. A fost traditia familiei pana ce noi, copiii, am plecat la casele noastre. In seara de Ajun, impreuna cu tata, impodobeam bradutul si casa cu lumini iar mama gatea cele mai gustoase mancaruri.


Multi ani, am avut un catel ce iubea Craciunul la fel de mult ca si noi. Cand vedea ca impodobim bradul era extrem de bucuros. Noaptea cand mergeam la culcare, el se furisa si cu labutele reusea sa deschida usa si fura bombonelele din brad. Va dati seama ca nu era singurul hot, si noi dadeam tarcoale bradului.

Mama ne tot certa ca mancam toate bomboanele, asa ca am fost nevoite sa gasim o solutie. Mergeam si furam doar bomboanele, lasand ambalajul sa atarne in pom. Aveam mare grija sa nu deformam ambalajul. Era o adevarata tehnica :)

Cand am descoperit ca nu exista Mos Craciun am fost extrem de dezamagita. Nu retin exact varsta cand am gasit ascuns, intr-un dulap, cadoul ce urma sa ni-l aduca Mosul. Atunci, nu i-am zis nimic mamei. Multi ani m-am prefacut ca nu stiu adevarul. Am preferat sa raman in lumea de basm a lui Mos Craciun, nu eram pregatita sa ies din lumea lui magica.


In acea perioada nu prea se gaseau carti cu Mos Craciun. Acum, in schimb, nu stii ce sa alegi :) Pentru ca eu nu ma pot hotari si pentru ca imi este atat de draga aceasta sarbatoare, le-am pregatit copiilor mei 24 de carti cu tema Craciunul. Cate o carte pe zi.


Cartea Mos Craciun, scrisa de Mauri Kunnas, aparuta la Editura Cartea Copiilor e una din preferatele mele.




Ilustratiile sunt tare frumoase si pline de detalii, unele chiar haioase. De fapt, povestea in sine e scrisa pe un ton haios si foarte "pamantean". Textul e putin si usor de urmarit.





"Autorul, originar chiar din Finlanda, îl descrie pe Moş Crăciun aşa cum nimeni nu l-a mai descris niciodată. Are pantalonii peticiţi de soţia lui, pentru că adesea şi-i agaţă în atelierul de jucării, pretinde că este pasionat de pescuit, dar de fapt pleacă fără undiţă şi trage un pui de somn în barcă, iar înainte să plece cu darurile către copii, îşi dă cu o cremă antireumatică foarte puternică, pentru a rezista o noapte întreagă în frig.


Moş Crăciun locuieşte alături de familiile de spiriduşi într-un sat cu căsuţe roşii, la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeză. Nu există nici un drum spre acest sătuc misterios, aşa că scrisorile copiilor sunt aduse cu un avion special al poştei.

Moș Crăciun, de Mauri Kunnas

Despre spiriduşi se spune că ar fi vechi spirite ocrotitoare ale caselor şi ale pădurilor, retrase, cu timpul, din oraşele mari şi stabilite în satul moşului. Hărnicia lor poate fi egalată doar de buna dispoziţie de care dau dovadă în fiecare zi. După ce mănâncă de dimineaţă orezul cu lapte pregătit de nevasta lui Moş Crăciun, muncesc cât e ziua de lungă în atelierele de tâmplărie, vopsitorie, croitorie, mecanică sau ceramică.


 Naturaleţea şi simplitatea sunt elementele ce domină cartea. Deşi sunt investiţi de tradiţie cu puteri magice şi cu o doză de solemnitate, Mauri Kunnas prezintă un Moş Crăciun şi o mulţime de spiriduşi absolut fireşti, ce impresionează prin însăşi simplitatea lor: au copii care merg la şcoala din sat, muncesc cu dăruire, iar seara se joacă sau citesc o carte, fac saună după ce se întorc frânţi de oboseală de la împărţirea darurilor şi merg la biserică în dimineaţa de Crăciun."

Daca doriti cartea, o puteti cumpara de aici.

Pentru ca Sarbatorile de iarna sunt pline de surprize, avem si noi una.

DAR de la... MOS CRACIUN

In acest caz, Mos Craciun va fi blogul "Mami, joaca-te cu mine" cu sprijinul spriridusilor de la Editura Cartea Copiilor.
Puteti castiga cartea Mos Craciun, scrisa de Mauri Kunnas. Pentru a va inscrie la concurs, lasati un comentariu la aceasta postare.
Inscrierea incepe azi si se termina in 3 decembrie. Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti si va fi anuntat in 4 decembrie.








49 de comentarii:

  1. Ce amintiri placute din perioada copilariei au revenit in mintea mea. Pe noi ne trimiteau cu colinda impreuna cu bunu si cand ne intorceam ne astepta bradul si cadourile sau in alti ani chiar Mos Craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoasa e imaginea in care spiridusii lucreaza in atelier, parca ar face numai jucarioare de lemn :) Pare o carte super, multumesc pentru concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos ai descris Craciunul din anii copilariei........!!! Parca mi-ai fi citit gandurile si amintirile ...exact asa eram si eu ,la fel ca si tine,Roxana draga! amintiri de nepretuit!!! va imbratisez cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Spiridusii merg si la sauna? La asta chiar nu m-as fi gandit! :-)))
    E prea frumos premiul ca sa nu-mi incerc norocul!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am amintiri cu mirosul de portocale :) De altfel, cred ca toata generatia noastra...
    Multumim pentru concurs, ne inscriem si noi pentru ca ne dorim aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca, pana la un punct, povestea ilustreaza Craciunul multora dintre noi. Amintirile care au rămas sunt bomboanele frumos colorate atârnate în frumosul brad ”adus de Mos Crăciun”, mirosul de cozonac și de bucate devenite- mai nou ”tradiționale”, licărul de fericire din ochii noștri și...așteptarea serii de Crăciun, când ne adunam grupuri-grupuri și porneam cu colidatul pe la case. Povestea descrisă mai sus parcă-l umanizează pe Moș Crăciun, aducându-l mai aproape de înțelegerea copiilor mici fără a-i știrbi magia existenței. După lectura ei, fiecare copil poate deveni spiriduș, iar noi, cei mari, ne putem imagina a fi însuși Moș Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! Mirosul de portocala ....de vin fiert cu scortisoara si turta dulce----amintiri atat de dragi noua.
    Acum traim sarbatoarea Craciunului prin copii nostri.Minunata cartea.
    Daca am castiga-o am face un baietel tare fericit !
    Multumim pentru concurs !
    Gabriela Marasescu

    RăspundețiȘtergere
  8. De cand il avem pe pitic, Craciunul e sarbatoarea cea mai asteptata de noi. Multumim pentru concurs!
    Flori Radu

    RăspundețiȘtergere
  9. Nimic nu egaleaza Craciunul copilariei !!! Mirosul de portocale, povestile la gura sobei...Eh...amintiri frumoase ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O amintire draga a fost cand eram mica, aveam vreo 6 ani si Mosul chiar a venit in persoana fara sa fie ca alta data doar cand dormeam, mai mult ne-a pus sa spune poezii si colinde inainte sa primim daruri. Este o amintire dee neuitat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ne inscriem, si noi ne dorim cartea.
    Craciun cu traista plina de colaci, mere, nuci si bani, la sfarsit faceam socoteala sa vedem care a strans mai mult.
    Povara-Dragos Diana

    RăspundețiȘtergere
  12. :) Si daca eu vin si zic acum ca uite chiar si la varsta asta (nu intrebati cat :p) inca mai cred in Mos Craciun, ce o sa ziceti? :)
    Ca sa fiu mai exacta, cred in magia asta a sarbatorilor, a bucuriei pe care o aduce odata cu sarbatoarea Nasterii lui Iisus, cu ninsoarea si zapada de afara, cu...cu....Mos Craciun e bucurie si daruire si tocmai de aceea exista ;)
    Si sa revin la carte.....mi-ar placea sa o castig pentru baietelul meu caruia cred ca ii va placea :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pt noi Craciunul e una din perioadele cele mai frumoase din an.

    In decembrie ni s-au nascut fetele si cu ele am avut sarbatoarea si mai frumoasa, cavalerul ne-a imbogatit toamna

    Sarbatori fericite.

    Multumim pt concurs

    Irina Marin

    RăspundețiȘtergere
  14. Ei da, frumoase amintiri de Craciun. Sper sa putem lasa si in mintea si sufletele puilor nostri astfel de amintiri placute. Ma inscriu si eu la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de frumos este ilustrata cartea! Iar povestea despre cum era Craciunul in copilarie... o placere. Asa este cu toate... mirosul de portocala alaturi de cele ale altor bunatati din bucatarie, vanatul de bomboane printre crengile bradului si magia Mosului. Noi am ales sa nu facem din Mos Craciun un personaj misterios care se furiseaza si nu se lasa niciodata vazut, ci un simbol/personaj simpatic cu care sa ne etichetam bucuria si frenezia cu care alegem, pregatim si daruim cadouri, atunci cand ne consideram elfii sau ajutoarele de nadejde ale Mosului. Un personaj de basm, asa ca si Mos Ene care vine pe la gene, dar mult, mult mai important. :))) Chiar mai important si decat Iepurasul de Paste sau Zana dintisorilor de mai tarziu. :) Nu vreau ca micutul nostru sa fie dezamagit si sa simta ca a pierdut acea magie cand ar afla ca nu exista un mos real, cum au simtit atatia dintre noi in copilarie. Vom construi acea magie in sufletul lui pe baza frumusetii traditiilor, a pregatirilor si a atmosferei de Craciun pe care o cream noi insine, prin ceea ce simtim si facem efectiv in aceasta perioada. Adica va stii de la inceput ca Spiritul Craciunului este bucuria din sufletul nostru si noi avem puterea de a da magie si insufletire tuturor simbolurilor acestei sarbatori. Multumim mult pentru acest concurs cu un premiu deosebit! Si ce "delicioasa" colectie de carti despre Craciun trebuie sa fie cea pregatita copiilor dvs. Va dorim o iarna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumos tare ai povestit, si frumoasa e si cartea, de aia n-eo dorim si noi. Si amintirile mele de Craciun se leaga de mirosul de portocale si prajituri cu scortisoara.
    Viorica

    RăspundețiȘtergere
  17. Mmmmmm da, mirosul Craciunului din copilarie! De neegalat!
    La fel cum este si Craciunul alaturi de spiridusii mei!

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumos concurs. Si tu ai povestit asa frumos, m-ai emotionat! Si noi impodobeam bradul cu tata in timp ce mama gatea, furam bomboanele lasand ambalajul, si mirosul de portocale, si asteptarea mosului (deai adormeam mereu si nu apucam sa-l vad).

    RăspundețiȘtergere
  19. Si pentru noi Crciunul este cea mai asteptata si indragita sarbatoare. Imi doresc sa facem totul special in fiecare an pentru ca fetele sa aiba amintiri frumoase. Cartea pare foarte draguta, mi-ar placea sa o castig :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Participam si noi. Asteptam cu nerabdare sarbatorile si speram ca mosul sa aduca sub brad aceasta catre minunat ilustrata pe care ne-o dorim de mult.

    RăspundețiȘtergere
  21. Anul acesta am pregatit si noi multe carti si activitati pentru aceasta perioada magica, dar cartea Mos Craciun de Mauri Kunnas ne lipseste desi m-am tot uitat dupa ea prin librarii. Asadar ne inscriem si noi la concurs !
    P.S. Mos Craciun exista ! Stiu sigur, zvonul ca nu exista e doar ca sa ne strecoare indoiala in inimi ... sa nu ne lasam pacaliti ! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Pentru Ana, aceasta va fi prima intalnire cu Mos Craciun de care sa-si aduca aminte, ea avand 2 ani si 7 luni. Avem 2 carticele cu activitati de Craciun si povestioare, si este tare incantata si le cere din cere din ce in ce mai des. Ar fi tare bucuroasa daca ar primi cartea. astfel si-ar imbogati colectia pentru Craciun. Multumesc frumos, Otilia

    RăspundețiȘtergere
  23. Adevarul e ca pt mine craciunul nu a fost niciodata asa cum mi l-am imaginat...dar intotdeauna visam si pluteam pe acele meleaguri unde se simtea a brad si portocala, a cozonac si sclipiri de bombonele...urechea imi gidila acele colinde frumoase si parca ma simteam inclusa in acel piesaj...dar..din pacate eram mereu trezita de lacrimile ce curgeau pe obraz...cu toate astea acum sunt mama si doresc aceste sarbatori sa le petrec cu bucurie alaturi de copii mei, sa le ofer ceea ce eu nu am avutsi in acelasi timp sa fiu si eu din nou copil bucurindu-ma de mirosul bradului , a sclipirilor ce face casa sa fie ca o poveste,dar...sa aduc in evindenta cu adevarat ce se sarbatoreste ,nasterea domnului Isus...sa cintam, sa ne veselim,sa iubim si sa oferim....Iar pt ca mosul e doar un personaj fictiv totusi voi lasa ca povestea sa curga cu multe suprize...asa ca ne inscriem si noi la acest concurs cu o oarecare speranta ca acel mos va veni si la noi cu aceasta minunata carte pt a bucura copii ...sincer carti cu Mosu noi nu avem si speram sa o avem...

    RăspundețiȘtergere
  24. De Craciun ne bucuram de cea mai frumoasa sarbatoare din an, dupa parerea mea, dar cel mai intens o traiesc copiii nostri. Sa incercam sa le oferim niste amintiri minunate, unice, pe intelesul fiecaruia, iar initiativa ta e de laudat.Din fiecare zi putem face o sarbatoare si sa ne bucuram cat mai mult de viata. Si noi adultii in adancul sufletului suntem niste copii, desi lasam de multe ori grijile sa ne copleseasca, gandim prea mult.Atunci cand ne eliberam de toate emotiile negative,putem spune ca traim clipa, traim cu adevarat Craciunul cu cei dragi.Sa avem cu totii Craciunul mult visat, plin de speranta, sa ne regasim pacea interioara si sa ne bucuram de cadouri alaturi de cei mici.

    RăspundețiȘtergere
  25. Frumoasa carte si frumoasa prezentare i-ai facut. Asteptam Craciunul cu mare emotie si sper ca si copii nostri sa ramana cu aceleasi amintiri frumoase in suflet asa cum am ramas si noi.

    RăspundețiȘtergere
  26. Noi inca nu avem 24 de carti pentru Craciun. Poate la anu'...Eu inca mai cred in Mos Craciun...:) Il asteptam cu drag...Multumim pentru dar :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Si noi aplicam acelasi tratament bomboanelor si tuturor dulciurilor agatate in pom. Intr-un an chiar am primit un ananas, iar bunicii i-a venit ideea sa il mancam in ziua de Craciun, asa ca a stat vreo 2-3 zile sub pom in asteptarea sarbatorii.
    Noi aveam ideile noastre: cu maxima dibacie si cu ajutorul unui bat de chibrit am scobit tot ananasul pe margine, cat se putea. Mamaia s-a mirat cand a vazut, dar ne-a spus ca asa or fi fructele astea exotice, cine stie. Peste ani ne-a spus ca stia prea bine ce facusem, dar nu a vrut sa ne dojeneasca de Craciun, si nici sa para ca accepta isprava noastra :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. Ananas?auzisem in povesti poate...pe vremea comunismului erau un lux si portocalele si se gaseau doar de Craciun....asa ca recunosc acele trairi cu mirosuri din copilarie,cu bomboane in poleiala ,furate,si colinde ascultate in tinsa sub brad.Eheeeei,trecut-au anii,si acum avem copii.
    Multumim pentru concurs,ma inscriu si eu pentru prichindeii mei.

    RăspundețiȘtergere
  29. Chiar ieri am luat cartea de la biblioteca. Din tot vraful de carti despre Craciun, aceasta ne-a placut cel mai mult - firescul povestii m-a vrajit de-a dreptul. Asta si spiridusii la sauna :))

    Mare arta era pusul ambalajului la loc dupa ce bomboana disparea in mod misterios...

    RăspundețiȘtergere
  30. Pare draguta cartea :) multumim de concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Cu siguranta este o carte minunata, de citit inainte de a-i trimite scrisoarea Mosului.

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu am in nas miros de mere reci si de obraji inghetati, caci pe cand eram eu copil chiar erau ierni geroase, cu viscol si zapada cat casa. Ma lasau ai mei parinti peste iarna la bunici, cand se sfarsea cu munca la camp si ma puteau ingriji.Iar acel miros, de care pomeneam mai devreme, era adus de tatal meu, ce venea sa ma vada cand ii era dor de fetita sa;)

    RăspundețiȘtergere
  33. La bunici, Dumnezeu sa-i ierte, am cea mai trainica amintire cu Mos Craciun, desi nu l-am vazut....am crezut cu desavarsire "ca nu a vrut sa ne trezeasca".....si frumoase ierni la sanius pe un deal mare, mare....
    Frumoasa cartea....si chiar mi-o doresc mult....am cui sa o citesc....

    RăspundețiȘtergere
  34. Asa cum scria si Coloryourlifeinjoy mai sus, vrem sa ne axam mai mult pe adevarata semnificatie a Craciunului, deoarece eu am fost profund dezamagita cand am aflat cine era de fapt Mosul.Multumim pentru concurs.Ramona R.

    RăspundețiȘtergere
  35. Si pentru mine mirosul de portocale este legat indiscutabil de Craciun. Daca ma gandesc bine nici nu-mi plac portocalele in alta perioada a anului.
    Cartea este superba si mi-ar placea sa o rasfoiesc impreuna cu pitica mea.
    Doamne ajuta!
    Veronica.

    RăspundețiȘtergere
  36. Craciunul...cu colacei muiati intr-un paharel cu vin fiert...si ger cumplit, de -ti ingheta si maduva oaselor, dar depasit de bucuria colindelor cu toti copiii satului, pentru cativa banuti...ai tai, nuci si covrigei.Ierni de poveste, cu urs si cu capra si cu buhai...frumoase amintiri! Pentru pitica mea, pentru zambetelul larg de pe fetisoara rotunda, imi doresc aceasta minunata carte. Sa dea Domnul sa o si castig!Seri senine de iarna va doresc!

    Ramona Beldiman

    RăspundețiȘtergere
  37. Ce frumos e prezentata cartea!!! Ne inscriem si noi la concurs, poate norocul e de partea noastra!!1

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce frumoasa e cartea, am tot vazut-o pe site, tare mult ne-o dorim si noi asa ca participam la concurs!!! Cristina B

    RăspundețiȘtergere
  39. E tare simpatica cartea si ne dorim sa o avem sub bradut de Craciun!Multumim pentru ocazia de a participa la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  40. Ne inscriem si noi la concurs, am o fetita de 6 ani care s-ar bucura sa o primeasca in dar.

    Sarbatori binecuvantate!

    RăspundețiȘtergere
  41. F Frumoasa cartea, ne inscriem si noi la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Cartea arata foarte foarte frumos! Noi punem mare pret pe Craciun, mi-a placut dintotdeauna desi la ai mei nu s-a sarbatorit prea mult. Acum incerc sa compensez si sa sarbatorim o luna-ntreaga, anticipând Craciunul alaturi de copii. De la CArtea Copiilor ne place mult si povestea primelor daruri de Craciun. Sarbatori frumoase si fericite, sper sa ne vedem! <3

    RăspundețiȘtergere
  43. M-am regasit in descrierea atmosferei de Craciun din copilaria ta .... ce momente magice, ce pretioase amintiri cu iz de brad, portocala, scortisoara si cate si mai cate ... Simt ca reusesc sa-i creez si fiului meu astfel de amintiri si freamat de bucurie cand il vad coplesit de emotii si incantare pe care sigur nu le va uita.
    Salut initiativa acestui concurs care va face fericit cel putin un copil.

    RăspundețiȘtergere
  44. sarbatorile de iarna sunt de departe preferatele noastre. singurul lucru de care imi e dor e atmosfera de sarbatoare pe care in ultimii ani nu o mai simtim la fel. in copilaria mea Craciunul era presarat cu multa zapada, derdelus, sanie , maini si nas rosu si inghetat de la atata stat afara cu copii ...... impodobitul bradului in ajunul Craciunului ( obicei pe care incerc sa il mentin si in prezent), mirosul de cozonaci facuti de bunica , si in incheiere cadourile pe care mosul ni le lasa sub brad de fiecare data.

    Ne inscriem si noi la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  45. Craciunul copilariei...oooofff...desi parintii mei aveau 10 000 de lipsuri, noi nu am simtit niciuna , desi nu se gasea apoape nimic de cumparat, am avut mereu portocale, dulciuri si jucarii sub brad, desi aveam doar 2 camere cu trecere parintii mei reuseau sa impodobeasca noaptea bradul si noi sa dormim dusi, desi munceau toata ziua tata isi facea timp seara sa arunce lopeti de zapada pe mine si fratele meu in curte, desi rupta de oboseala mama statea sa faca cozonaci si lichiu pana noaptea tarziu cu o satisfcatie nedescrisa. Mi-e dor sa fiu copil! Acum am eu doi copii. As vrea sa cred ca reusesc sa le creez asemenea amintiri. Amintirile cele mai frumoase sunt facute din lucruri simple!

    RăspundețiȘtergere
  46. ..
    Nu am deloc amintiri frumoase de Craciun din perioada copilariei.
    Am insa amintiri frumoase despre Craciun din ultimii ani din viata mea, cand am putut sa pe ofer copiilor mei, sarbatori frumoase, cu cadouri, cu mers cu colinda, cu veselie si cu o familie fericita.

    RăspundețiȘtergere
  47. la mine craciunul inseamna colindat in dimineata de ajun incepand cu 2 dimineata si pana la prima raza de soare. este cea mai frumoasa sarbatoare ptr mine.

    RăspundețiȘtergere
  48. Ma bucur enorm sa vad aceste randuri si imi rade inima ca m-ai facut sa mi le reamintesc. Ce este mai minunat este ca avem sansa sa cladim si pentru copiii nostri poate la fel de frumoase amintiri. Sarbatorile sunt asociate cu blandete ,bucurie,bunatate ,daruire,si dragoste .Abia astept sa ne bucuram impreuna de toate acestea si da,ne inscriem si noi la concurs ,poate mosul Nicolae ne va aduce in ghetute acesta carte minunata, care le va oferi copiilor inca o viziune despre Mos Craciun. Amalia

    RăspundețiȘtergere
  49. Pe ultima sută de metri mă înscriu și eu! Nu am văzut postarea asta :) Să știi că exact așa aș descrie și eu crăciunul copilăriei mele...Îmi mai amintesc că în fiecare an cumpăram un ornament în plus și puneam în brad, și tot Crăciunul mă uitam la noua achiziție și mi se părea cel mai frumos brad! :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez