luni, 4 februarie 2013

Yummy Dough - plastilina comestibila

Stiati ca exista plastilina comestibila? Eu nu, prima data am aflat cand cei de la edukid.ro mi-au propus sa testam Yummy Dough.

Am fost curioasa si nerabdatoare sa primim kitul. Stiindu-l pe David pasionat de bucatarie si plastilina, eram sigura ca ne va asigura cel putin o ora de distractie.
Si pentru ca plastilina e comestibila, m-am gandit ca si Natalia va avea ocazia sa framante cu manutele, fara sa stau cu gura si ochii pe ea, ca nu cumva sa bage in gurita, asa cum are obiceiul.

Ce este Yummy Dough? Pana sa primim galetusa, am cercetat putin despre ce este vorba. Am aflat ca e o plastilina care a fost creata special pentru copiii care baga tot ce prind in gurita. E o plastilina ce se poate manca, nefiind toxica, dupa modelare se poate coace in cuptor. E produsa in Germania, ingredientele nu contin aditivi artificiali.
Compozitia aluatului:  făină de grâu, zahăr, amidon de grâu, praf de ou întreg, ulei de palmier, sirop de glucoză, maltodextrină, aromă, proteine ​​din lapte. Culorile sunt obținute adăugându-se: sfeclă roşie, curcumina, beta-carotină, albastru patent V.
Toate ingredientele sunt aprobate şi pot fi consumate în condiţii de siguranţă, conform reglementărilor legislaţiei UE

Cand i-am spus lui David ca avem o plastilina care se poate manca, a fost tare bucuros. Imediat a venit cu ideea: ne va face pizza.
Nu e prima data cand David e cu mainile in aluat. E un obicei la noi in casa sa facem impreuna prajituri. As putea spune ca e activitatea lui preferata.

Cand am dat startul distractiei, nerabdarea copiilor era la cote maxime! Roiau in jurul meu, mai ceva ca albinele in jurul stupului :))

Yummy Dough contine:
- 4 pliculete cu compozitie pentru 4 culori: rosu, galben, albastru, verde.
- o seringa
- un cutitas pentru modelat
Ca sa facem aluatul ne-au mai trebuit 4 castronele, 4 linguri si apa.


Am desfacut un plic, l-am pus in castronel si am turnat FIX 15 ml de apa. In timp ce amestecam apa si compozitia, aveam senzatia ca nu se va forma aluatul, insa e doar senzatia, dupa cateva minute aluatul a prins forma si l-am putut lua in maini si framanta.


La fel am procedat si cu celelalte plicuri.


Daca e bine framantat, aluatul  devene lucios si moale, perfect pentru a fi modelat. Nu se lipeste de maini si miroase foarte bine. Copiii mei nu au avut prea multa rabdare, au vrut sa inceapa jocul cat mai repede, asa ca doar bila galbena si putin cea verde sunt lucioase si bina framantate.

Am trecut la partea cea mai interesanta: modelatul.
Prima data, David a vrut sa ne faca pizza. Am pus hartie de copt intr-o tava si l-am lasat sa-si foloseasca imaginatia si sa se joace cum doreste el.

Avand doar 4 culori, era oarecum ingradit. Am decis sa mai facem si altele, combinand culorile existente.
I-a placut tare mult acest mic experiment, l-am provocat sa-si imagineze ce culori putem face combinand rosu cu galben, verde cu albastru, verde cu rosu, etc.
Aici as avea o obiectie, aluatul rosu e de fapt visiniu, in combinatie cu galben nu a prea iesit portocaliu. Chiar David a fost cel care a remarcat acest fapt.

Pe langa pizza, David a facut si cativa biscuiti de diferite forme, folosind uneltele de la un alt joc.


Am uitat sa va spun ca, in timp ce pregateam aluatul, am luat putina compozitie praf, din fiecare culoare, mai putin rosu, in ideea de a face un mic experiment, inspiratia venind de la modul cum se colora compozitia in contact cu apa, toate plicurile continand praf de culoare identica.


Pe o coala de desen am presarat praf, fara sa stim ce culoare e, apoi am stropit cu apa. Am spus abracadabra si ca prin magie... la contactul cu apa, praful se colora. A fost foarte interesant.
Pentru diversitate, am facut operatiunea invers. Prima data am stropit apa si apoi am presarat praful.

Cand joaca a fost gata, am pus toate figurinele pe tava, am bagat tava la cuptor si am lasat 10 minute.


Cat timp erau la cuptor, in casa se simtea miros de fursecuri. Le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.
Din pacate, pozele nu mi-au iesit. Nu va pot arata fursecurile marca Yummy Dough.
Dar va pot spune ca au fost chiar gustoase, nu ma asteptam.

Toata aceasta experienta l-a facut pe David foarte mandru si fericit. L-am lasat sa se joace cum vrea el, fara ca eu sa intervin, ne-a facut fursecuri, pe care tot el le-a copt si ni le-a servit.

Acum sa va povestesc cum s-a jucat Fetita cu Fundite.
Prima data i-am dat cate o bucatica de aluat din toate culorile, i-am aratat cum sa framante cu manutele. L-a rupt bucatele si, cum era de asteptat, l-a si gustat.


I-am oferit diverse unelte cu care sa taie, sa decupeze sau sa intepe aluatul. Din pacate, nu a avut prea multa rabdare.
Am pastrat o bucatica de aluat si pentru azi. Am facut o bila din aluat in care am infipt spaghete. I-am dat cereale inele si i-am aratat cum sa le puna pe spaghete.


Aceasta activitate a avut un mare succes, mai ales ca totul a fost comestibil si fetita mea chiar a vrut sa incerce a mia oara acest lucru :)

Concluzie: am petrecut o duminica placuta in familie, jucandu-ne cu aceasta plastilina comestibila Yummy Dough.
Ne-a placut consistenta, gustul si mai ales faptul ca le ofera micutilor sansa unui joc de tip pretend play, in care rolurile se inverseaza, copiii devin adulti si trec la "cratita" :))

Yummy Dough se vinde in Romania exclusiv pe edukid.ro.














10 comentarii:

  1. Excelent review, imi place cate activitati pentru varste mari si mici ai reusit sa nascocesti cu aceasta plastilina. Cred ca si S. ar fi interesat de magia cu praful si apa. Iubesc manutele Nataliei asa harnicute cum se bad ele in poza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Raluca! Manutele Nataliei sunt uneori prea harnicute si curioase, trebuie sa stau mereu cu ochii in 16 dupa ea :))

      Ștergere
  2. Foarte faina plastelina asta. Eu facusem ceva asemanator dar cu mai putine ingrediente.
    Ai scris ca miroase foarte bine. A ce miroase?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aluatul miroase a fructe si cand e copt miroase a biscuiti de casa sau fursecuri.

      Ștergere
  3. Foarte interesant, Roxana. Multumim mult pentru review - excelent!
    Ce harnicute au fost manutele prin casa voastra!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camelia, multumesc! Sa stii ca in weekend mereu gatim impreuna, toata familia :) E foarte relaxant si placut!

      Ștergere
  4. David e un bucatar talentat, dar nici Natalia nu se lasa :).
    Imi place experimentul cu praful colorat.
    Auzisem de aceasta plastilina dar n-am avut curaj sa o incerc, multumim pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valentina, la inceputut si mie mi s-a parut ciudat sa mananc plastilina, dar totul era in mintea mea :) Ingredientele sunt mai sanatoase decat multe dulciuri din comert.

      Ștergere
  5. Foarte interesant! Cu siguranta e moale si foarte usor de modelat. Ce dragalase sunt mânuţele Nataliei, găsunică frumoasă!

    Nu stii daca se usuca dupa o perioada? Sau ramane ca playdoh si se poate juca la nesfarsit?(atata timp cat nu e lasata afara si se usuca)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos!Clipe de neuitat petrecute alaturi de micuti.Bucurie maxima!Sanatate, sa poti experimenta si alte nastrusnicii alaturi de bulinele tale.

    RăspundețiȘtergere