Cum personajele din poveste sunt niste animalute tare simpatice, m-am gandit ca ne-am distra si lectura a fi si mai captivanta daca am putea dramatiza povestea.
Am modelat animalutele din pasta Fimo iar padurea am facut-o cu cativa copacei de la un set de animalute domestice.
Un pui de arici curios, nestiind la ce ii folosesc tepisorii, se hotaraste sa caute raspunsul mergand in padure, era sigur ca si celelalte animalute seamana cu el.
Prima data se intalneste cu un iepuras. Ariciul il intreaba daca are si el tepisori, iepurasul ii raspunde ca el nu are tepisori, ci o blanita moale si pufoasa si patru picioare mari care il ajuta la alergat. Suparat, ariciul si-ar fi dorit sa fi avut si el o blanita moale si niste picioruse ca ale iepurasului in loc de tepisorii care nu-l ajuta la nimic.
Mergand mai departe, se intalneste cu o broscuta. Si ei ii pune aceeasi intrebare, daca are tepisori. Broscuta ii raspunde ca nu, ea are o piele verde si lucioasa si patru picioruse care o ajuta sa inoate. Auzind asta, ariciul devine si mai suparat pentru ca el are doar niste tepisori care nu-l ajuta la nimic.
Continuandu-si calatoria, in cale ii apare o vrabiuta. Nici ea nu are tepisori, ci niste aripioare care o ajuta sa zboare. Necajit ca el nu poate zbura din cauza tepisorilor si nestiind la ce ii folosesc, porni mai departe.
In cale ii aparu niste copii si un catelus alb. Ariciul se sperie si se lipeste de pamant. Curiosi, copilasii se apropie de el, dorind sa-l priveasca de aproape, catelul si mai curios, il adulmeca cu boticul, in acel moment ariciul se facu ghem.
Asa a aflat ca, atunci cand ariciul este in pericol, tepisorii il apara. Tot tepisorii il ajuta sa se rostogoleasca, iar asta i s-a parut foarte distractiv.
In sfarsit, ariciul se simtea fericit pentru ca avea si el ceva special: tepisorii.
O poveste tare frumoasa din care am invatat ca, la fel ca si animalutele, oamenii sunt diferiti iar diferenta ii face speciali.
In nota pentru parinti de la finalul povestii, autoarea spune " Povestea puiului de arici este povestea copilului tau pornit in aventuroasa calatorie a descoperirii de sine si a altora asemeni lui sau diferiti de el.
Iesirea in lumea cea mare si intalnirea cu ceilalti este una dintre cele mai emotionante experiente din viata unui copil. Pe baza relatiilor cu cei din jur va invata sa stabileasca asemanarile si deosebirile dintre el si ceilalti ca urmare a unei autoanalize continue si a observarii atente a celorlalti. Raportandu-se la acestia va intelege ca fiecare persoana, inclusiv el, are un nume si un corp care ii apartin si un anume comportament, ceea ce inseamna ca fiecare este altcineva.
In acest moment intervine rolul tau de parinte. aici trebuie sa il sustii, sa-l incurajezi si sa il faci sa se simta o persoana cu calitati speciale, care este iubita si apreciata pentru ceea ce stie si poate sa faca."
Cum ne-am mai jucat in timp ce lecturam si dramatizam povestea? Pai am invatat sa alergam ca iepurasul, sa facem salturi si sa inotam ca broscuta si sa zburam ca vrabiuta.
Ne-am amintit cat de sireata este vulpea si de aici am facut o punte cu povestea Ursul pacalit de vulpe, poate, poate ii conving sa mai citim si altceva. De regula, cand le place mult o poveste, doar pe aceea vor sa o citim si trecem greu la alta carte.
Roxana, superb!!!
RăspundețiȘtergereImi place tare mult cum ati pus in scena povestea puiului de arici! Felicitari!
frumoasa poveste, superb ariciul :)
RăspundețiȘtergerefelicitari!
Roxana, figurinele sunt superbe, toate arata foarte bine. Multumim pentru prezentarea cartii si pentru sceneta, imi place foarte mult. De abia astept sa ajunga cartea si in casuta noastra.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos! Noi avem tot așa cu carte, doar că e în greacă, cu un vițeluș curios care crede pe rând că e păianjen, pasăre....și așa mai departe. Și pe copertă are un cap de vițel de pluș care rage :))) Tare ne amuzăm și noi când citim din ea! Foarte frumoasă varianta voastră! Ai un talent înnăscut în a te juca cu fimo din câte văd :) Îmi plac tare mult figurinele tale!!!
RăspundețiȘtergereNu avem cartea, dar lectia voastra m-a convins sa o cumpar! :)) Multumim!
RăspundețiȘtergereCe idee frumoasă, și noi avem cartea, o să încerc să o pun în practică! Îmi plac foarte mult activitățile voastre și le aplic acasă, cu fetele mele... drept pentru care v-am și nominalizat la Liebster Awards, chiar dacă sigur aveți mai mulți followers… eu vă urmăresc foarte des!
RăspundețiȘtergereAm cumpărat cartea :) Dar mai sunt două luni până o luăm personal din țară! Uite ceva de la mine http://floridemandarin.wordpress.com/2013/02/21/liebster-award/
RăspundețiȘtergereȘi mie mi-a făcut cu ochiul cartea asta, e pe lista de așteptare...
RăspundețiȘtergereIar voi v-ați jucat foarte frumos pe marginea ei. Sunt sigură că în felul ăsta rețin mult mai multe lucruri și se pot isca și mai multe discuții.
Felicitări pentru inventivitate! :)