luni, 13 august 2012

Salina Turda

Publicat de Roxana la 8/13/2012 05:41:00 p.m.
Salina Turda, jud. Cluj, este un ansamblu de mine amenajate pentru a fi vizitate de catre turisti. Un obiectiv turistic impresionant, cu panorame deosebite si unice.
In Salina Turda puteti vizita: Galeria Franz Josef, Sala de apel ( altarul ), Scara Bogatilor, Mina Rudolf ,Mina Terezia, Mina Josif ( sala ecourilor),Sala Crivacului.

Accesul in Salina se poate face prin doua intrari: intrarea noua din Valea Sarata-Durgau si intrarea veche aflata pe strada Salinelor 54/B.


Daca intrati cu carucior pentru copii, va recomand intrarea veche, chiar daca este mai lung drumul, e mai facil.
Daca intrati prin intrarea noua va trebui sa coborati niste scari ( ce nu-s putine ), ce dau in Galeria Franz Iosif. Aceasta galerie uneste cele doua intrari, avand o lungime de 917 m.



Dinspre intrarea noua, imediat ce intrati in Galerie, pe partea stanga, se afla Baza de Tratament.  Mai mergeti putin si veti intra in Sala de Apel unde se afla un altar. Aici, zilnic, minerii participau la o slujba inainte de inceperea lucrului.


Drumul se continua coborand niste scari, numite Scara Bogatilor.


Dupa primul etaj coborat, veti putea privi de la balcon Mina Terezia, ce are un lac format in urma infiltrarii precipitatiilor de la suprafata.


Ca sa ajungeti la liftul ce coboara in Mina Rudolf trebuie sa mai coborati un rand de scari. Aici veti avea o panorama deosebita asupra Minei Rudolf si a peretilor sticlosi din sare.
Daca aveti rau de inaltime, va recomand sa nu priviti in jos, inaltimea la care va aflati este de cca 13 etaje.
Ca sa coborati in Mina Rudolf puteti folosi liftul din sticla sau scarile. Jos este amenajat un spatiu magnific si ultramodern, unde va puteti relaxa in voie si admira peisajul superb.
Gasiti o roata cu 6 gondole, un amfiteatru cu 200 de locuri incalzite, spatiu de joaca pentru copii, piste de bowling, minigolf, mese de biliard, ping-pong, teren de fotbal / volei, mese si bancute unde puteti sa va odihniti sau sa serviti pachetelul cu mancare de acasa.







Ceea ce pare a fi nisip pe jos este doar sare, asa ca aveti grija sa ii spalati pe micuti pe maini daca se vor juca cu manutele pe jos.

Din Mina Rudolf, fie luati liftul, fie coborati scarile ca sa ajungeti in Mina Terezia. Aceasta are forma de clopot si o adancime de 90 m. In mijlocul lacului este o insulita frumos amenajata. Daca doriti va puteti plimba cu barca.




Ca sa vizitati Mina Josif ( sala ecourilor) si Sala Crivacului, trebuie sa iesiti la suprafata, pe acelasi drum, fie cu liftul, fie pe scari, in Galeria Franz Iosif, mergeti catre iesirea veche. Tot pe stanga veti gasi Mina Josif sau Sala Ecourilor, are o adancime de 87 m si o forma conica, din cauza peretilor din sare si a conditiilor din mina, are o rezonata deosebita.



In Sala Crivacului veti gasi un instrument de extractie a sarii, in stare perfecta de functionare, unic in Europa.
Pret bilet intrare:
adulti 15 lei
copii peste 3 ani 8 lei

Program intrare:
Luni- duminica: 9:00 - 15:00

Recomandari:
1.Sa mergeti in timpul saptamanii pentru ca in weekend este foarte aglomerat.
2.Sa va luati hainute mai groase in bagaj, temperatura din Salina, indiferent de vreme e de 10-12 grade.
3.Sa va luati mancare si apa, in Salina nu veti gasi.
4.Puteti lua jucariile de nisip pentru copilasi.



5 comentarii:

  1. wow, SPECTACULOS!!
    nici nu zici ca e in Romania!
    am auzit de ea, sigur o sa mergem si noi acolo!
    multumim pentru recomandare.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o atractie turistica ce trebuie neaparat vizitata! Cuvintele nu-s destule pentru a reda frumusetea de acolo. E superb!

      Ștergere
  2. Chiar si acum 6 ani, cand am fost eu ultima data era foarte frumos.Foarte multa lume merge la Praid insa Turda e mult mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi la Praid nu am fost la salina. Asa se intampla cand tranzitezi orasul destul de des, nu mai devine interesant ca si atractie turistica.

      Ștergere
  3. SE POT FACE SI LUCRURI FRUMOASE IN ROMANIA CA DE EXEMLPUL, MAI SUS.ESTE CEVA FOARTE FRUMOS. FELICITARI CELOR CARE AU REUSIT SA REALIZEZE ASA CEVA.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez