marți, 20 martie 2012

Din cand in cand

Publicat de Roxana la 3/20/2012 10:07:00 p.m.
Avem cablu tv, avem televizor mare, dar ce folos daca nu avem dorinta de a-l deschide cu saptamanile. De ce inca mai avem cablu? Nici eu nu stiu, probabil din comoditate.
Am renuntat sa ma mai uit la tv de cand s-au nascut copiii. Violenta, stupizenie, prost gust! Clar, nu vreau asa ceva in casa noastra! Am fost condamnata ca imi salbaticesc copiii daca nu-i las sa priveasca stirile de la ora 17 sau desenele cu diverse creaturi ciudate!!!!!! Stiti ce e culmea, ca ei nu simt lipsa televizorului, asa sunt obisnuiti. Daca il deschid pe desene animate, mai mult de 3 minute nu au rabdare sa se uite. Sa fie de vina obisnuinta sau genele? Si eu am crescut fara televizor. Preferam sa citesc o carte decat sa deschid televizorul, ce-i drept, nu erau atat de multe programe.

Multi parinti isi "uita" copii in fata televizorului fara sa se gandeasca la efectele negative ale acestuia. Sunt bucurosi ca au liniste in casa si isi stiu copilul in "siguranta". Dar cu ce pret?  Vedem prin parcuri copii agitati, nervosi, agresivi. Ne-am obisnuit cu ei, nu ni se mai pare comportamentul lor iesit din tipare, pentru ca asa sunt toti!
S-au facut numaroase studii care au evidentiat efectul daunator al televizorului asupra copiilor. Chiar si daca merge doar pe fundal si nimeni nu priveste la el, poate fi daunator.
Emisiile magnetice cumulate si variatiile de lumina dezechilibreaza sistemul hormonal. De aici, apar numeroase probleme.
Variatiile de lumina opresc producerea melatoninei, astfel copiii risca sa dezvolte afectiuni psihice, depresie, agresivitate, nervozitate.
Reducerea melatoninei produce mutatii in ADN-ul celulei, ducand la aparitia cancerului.
Din cauza suprasolicitarii apare oboseala, scade puterea de concentrare.
Pentru ca stau nemiscati in fata televizorului, perioade lungi de timp, copiii risca sa dezvolte afectiuni ale inimii, obezitate, le scade imunitatea si au oasele fragile - creste riscul fracturilor si aparitia osteoporozei la batranete.
Cercetatorii sustin ca televizorul creeaza dependenta!!!
Acordati timp copilului, jucati-va cu el, impreuna descoperiti lumea.
Copiii invata prin imitatie, fiti un exemplu pentru ei.

Nu sunt absurda, nu-mi privez copiii total de televizor, ii las sa se uite la desene animate, de ex. la Mickey Mouse sau Manny Iscusitul. Urmaresc ca desenele sa nu contina violenta si sa fie educative.

Preferatele lui David sunt:
 Hopla
Mio Mao
TuTiTu
le privim de pe youtube.

Voi ce desene urmariti? Va uitati la televizor?

5 comentarii:

  1. Te inteleg perfect, sunt multe mamici care nu concep alta activitate pt copiii lor decat privitul la tv. Ce pacat....Si care considera ca activitatile educative trebuie facute doar la gradi, scoala, etc Si mai mare pacat...
    Eu sunt de parere ca accesul limitat (1-2 ore maxim pe zi) si doar la emisiuni.desene educative pot avea si rezultate bune (cateva cuvinte noi invatate intr-o alta limba straina, de exemplu)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihaela, e mare pacat ca, in unele familii, televizorul face educatia copiilor! Unii copii sunt "uitati" in fata televizorului sau al calculatorului toata ziua. Se trezesc cu televizorul si adorm cu televizorul. Socant! Are sens sa vorbim de problemele ce vin "la pachet" cu programul tv?!

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce televizorul strică viața omului modern?
    1. Prostește
    Studiile arată că televizorul, ca mediu pasiv de informare și divertisment inhibă activitatea cerebrală. Cititul ajută imaginația și îmbogățește vocabularul, până și jocurile măresc viteza de reacție și excită pozitiv mintea, dar televizorul chiar prostește! O spun cercetătorii britanici

    2. Strică ochii
    Nu e vorba de radiații pentru că televizoarele moderne au rezolvat această problemă, este vorba de distanța la care privim ecranul și faptul că ochii obosesc când sunt folosiți pentru a privi un singur lucru.
    3. Manipulează
    Sunt atâtea filme și documentare despre manipularea prin televiziune încât (sper) că nu mai trebuie să vă spun nimic în apărarea/înjurarea acestui punct. Începeți cu Zeitgeist, un documentar care insistă mult pe manipularea la care am fost și suntem supuși de mii de ani.
    4. Internet
    În 2010 fiecare om are un program foarte diferit de cel al vecinului lui. Atunci de ce să așteptăm ora 21:00 pentru filmul serii sau ora 23:00 pentru emisiunea cu Badea când putem sa le vedem pe internet? La orice oră, la calitate foarte bună, cu posibilitatea de pauză și deseori fără reclame. Și gratuit
    5. Calitatea programelor
    Mai ții minte RoBingo cu Horia Brenciu? Sau Vrei sa fii Miliardar prezentată de Virgil Ianțu? Sau desfășurările de forțe de la Azuga la Torul va fi bine sau Generatia PRO de la ProTV? Fie că e vorba despre emisiuni educative, fie că e vorba de divertisment (sau un mix din cele două) programele TV românești s-au schimbat în ultimii ani. Un prezentator pe un scaun și 1-2 invitați, o canapea și trei scaune – cam așa sunt toate emisiunile românești acum. Plus povești inventate cu cupluri care se ceartă și se despart și se împacă sau sexy-profesoara, sexy-dansatoarea, sexy-orice.
    6. Costă
    Un abonament la internet a ajuns mai ieftin decât unul la cablu, mai ales că majoritatea oamenilor aleg pachetele speciale cu HBO, Eurosport, National Geografic etc. Pachete care deși nu par cu mult mai scumpe duc prețul total la un nivel care nu este direct proporțional cu folosirea abonamentului. Adică plătești cu 20% mai mult ca să te uiți tot atât la televizor…
    7. Timp liber
    Sunt atâtea lucruri pe care trebuie să le faci într-o zi! De ce să-ți ocupi puținul timp liber cu televizorul când poți ieși în oraș, în parc, la mall sau măcar în fața blocului? Mai cunoști oameni noi, te distrezi, te deschizi la cap
    8. Îngrașă
    Hai să calculăm: minim 2 ore pe zi înmulțit cu 28 de zile pe lună înmulțit cu 12 luni pe an. Stai în fotoliu sau pe canapea în aceeași poziție în care stai și la școală/facultate, la serviciu sau în trafic. Și ne mai mirăm că ne paște obezitatea!
    9. Negativ, agresiv, panicos
    Ai observat că știrile televiziunilor autohtone sunt din ce în ce mai spectaculoase? Mai șocante? Mai extraordinare? O oră de panică pe zi indusă de imagini dure și texte agresive ne transformă ușor-ușor în niște monștri speriați și răi. Merită?
    10. Sursă de poluare
    După ce că strică ochii, prostește, manipulează și… (toate motivele de mai sus) mai și consumă curent electric. Ai văzut pe marginea drumurilor pădurile defrișate? Închide televizorul acum și ieși afară în soare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim, foarte bine punctat! Imi place comentariul tau.
    Iti multumesc ca ti-ai facut timp sa comentezi si sa completezi postul meu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne uitam la tv ,recunosc insa nu trecem la extreme.Fetele au voie sa se uite la un film animat pe zi,doar daca cer ,nu le trimit eu la tv.De multe ori daca e frumos afara nici nu au chef de film.De cele mai multe ori cer sa faca activitati practice....Dupa cum spuneam si in alte postari, exemplul propriu conteaza foarte mult.Daca ei ne vad pe noi la tv toata ziua se obisnuiesc cu acest lucru...daca ei ne vad ca facem cate ceva si ei vor sa faca(si asta e problema unor persoane-considerca ca cei mici incurca in momentul in care vor sa ajute).
    Intr-adevar cei mici pot invata 2-3 cuvinte noi insa cu un pret destul de mare....in cele 3-4 ore petrecute la tv un copil asimileaza mult mai multe cunostinte daca este "supus" jocului.Orice ating,simt,aud,experimenteaza pe cont propriu e mult mai important decat tv-ul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mami, joaca-te cu mine! Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez